NU 2012

Tredagarskonferensen NU2012, 17-19 oktober i Göteborg, samlade över 300 deltagare från Sveriges lärosäten och höll till i det gamla posthuset vid Drottningtorget bredvid järnvägsstationen. Posthuset är ombyggt till konferenscenter och hotell – Clarion Hotell Post. Ett stort ställe alltså och många konferensdeltagare bodde på hotellet.

Konferensen hade det övergripande temat ”Gränslöst lärande” och samlades i 8 olika teman. Dagarna erbjöd många presentationer, seminarier och posters. En hel del organisationer och företag hade utställningar för att marknadsföra sina tidskrifter och lärplattformar. Några internationella talare var inbjudna för att sätta fingret på något centralt eller radikalt inom konferensens tema. Nedan några korta anteckningar.

* * *

Anna Valtonen från Designhögskolan i Umeå beskrev arbetet med att försöka göra om sin utbildning, där svårigheten var att hitta tid, som en förutsättning för att tänka utanför lådan, just för att finna kreativa lösningar tillsammans med lärarlaget/personalen, studenter och inbjudna externa representanter för näringsliv oa.

William Rankin gav en snygg och rolig presentation om ”connectivity”, och om dagens studenter som enligt Rankin måste få vara uppkopplade, få ha sin mobil påslagen jämt, också under undervisningstid, eftersom det är en del av deras identitet (!) Rankin refererade till McLuhan men förenklade lite väl mycket i mitt tycke, drog lite väl långtgående slutsatser av McLuhans resonemang.

Elsebeth Korsgaard Sorensen gav ungefär samma presentation som på EDEN-konferensen. Hon betonade att utbilda för Kreativitet och Innovation är framåtblickande, medan rådande examinationsformer, bedömning oftast är bakåtblickande. Som undervisande personal behöver vi hitta balansen mellan traditionella beprövade metoder och att tänka nytt…

Gina Wisker problematiserade internationell forskarutbildning. Handledning av doktorander i internationella sammanhang innebär att kulturella skillnader behöver lyftas upp och tydliggöras, förhållningssätt hos handledare etc.

David Boud gav en intressant presentation om bedömning av studenters arbeten, examinationens form och syfte – att flytta fokus från betyget till lärandet, finna intressanta former för studenters självvärdering och hur det kan vara både tidsbesparande och utvecklande för lärandet att ge feedback på rätt saker – att lägga ”krutet” på gapet mellan studentens uppfattning om arbetets kvaliteter och bedömarens.

* * *

Konferensen var välordnad och väloljad. Lagom mycket tid för presentationer och workshops, lagom mycket tid för mat, fika och mingel mellan akterna. Lokalerna var bra, serveringen funkade och folk var som folk är mest, även i Göteborg. Det enda negativa, förutom vädret, var att vi fick vänta på middagsmaten lite väl länge när alla konferensdeltagarna besökte Världskulturmuseet. Men det var en petitess i sammanhanget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.