Oskar Eklunds bokförlag

I USA etablerades under 1920-talet några tidskrifter som publicerade science fiction-noveller. Fler tillkom under 1930- och 40-talen. Tidskrifterna hade titlar som Amazing Stories, Astounding Stories, Galaxy Science Fiction, Weird Tales och Wonder Stories. Författare som Isaac Asimov, Ray Bradbury, Arthur C Clarke och Robert Heinlein fick här sina genombrott. I Sverige fanns tidskrifterna Jules Verne-magasinet/Veckans äventyr och senare Häpna! som de främsta kanalerna för sci fi-noveller.

De svenska bokförlagen var länge kallsinniga till att publicera böcker med sci fi-berättelser. Men 1952 stack Oskar Eklunds bokförlag ut hakan för att på svenska ge ut en serie böcker med de stora amerikanska författarnamnen inom sci fi. Utgåvorna finns i två varianter: en häftad utgåva med limmad och trådbunden inlaga där omslagsbilden är tryckt direkt på den mjuka pärmen; samt en utgåva med hård pärm klädd i ett vågmönstrat pappersomslag. Omslagsbilden är då istället medbunden i inlagan.

I serien gavs följande titlar ut (mig veterligen):

  1. Wyndham, John, Triffidernas uppror, 1953 (Day of the Triffids)
  2. Heinlein, Robert, Sjätte kolonnen, 1953 (Sixth Column)
  3. van Vogt, A. E., Uppdrag i världsrymden, 1953 (Mission Interplanetary)
  4. Heinlein, Robert, Mannen som sålde månen, 1954 (The Man who sold the Moon)
  5. Asimov, Isaac, Jag, robot, 1954 (I, Robot)
  6. Wyndham, John, Vidundret vaknar, 1954 (The Kraken Wakes)
  7. Clarke, Arthur C., Mot nya världar, 1955 (Childhood’s End)

 

Vänligen observera att jag på intet sätt gör anspråk på upphovsrätt till de omslag som finns avbildade här. Om någon upphovsrättslig ägare anser att bilden inte bör förekomma i sammanhanget så är jag tacksam för besked om detta så att jag skyndsamt kan ta bort bilden från sidan.