1999 Framtidsserier!

Bland de många serietitlar som lanserades under 1960, -70 och -80-talen var flera influerade av andra populärkulturella produkter. I flera fall utgjorde titlarna en direkt spin off till produktioner för film eller television. Många titlar var ganska kortlivade men några var tillräckligt livskraftiga för att hålla ut under flera år.

Efter att SVT visat science fiction-serien Space: 1999 (på svenska “Månbas Alpha”) dök tidningen 1999 Framtidsserier! upp under tidigt 1980-tal. Space: 1999 var en brittisk 1970-talsproduktion inspirerad av framgången för Star Trek (vilken också släpptes som egen serietidning). Förutom den snarlika titeln och den genremässiga samhörigheten hade 1999 Framtidsserier! ingen egentlig koppling till tv-serien, men det hindrade inte förlaget Semic från att försöka slå mynt av tv-seriens framgångar. Tidningens innehåll var eklektiskt med  kortare och längre avslutade berättelser, inte sällan tecknade adaptioner av noveller från tidskrifter som Astounding Stories eller Continuum. I tidningens bästa stunder bjöd den läsaren på berättelser långt från den breda (amerikanska) superhjälte-/rymdhjälte-genren och serverade bra sci fi med en mer gåtfull, ödesmättad och dystopisk ton.

1999 Framtidsserier! 1980 – 1982

 

Vänligen observera att jag på intet sätt gör anspråk på upphovsrätt till de omslag som finns avbildade här. Om någon upphovsrättslig ägare anser att bilden inte bör förekomma i sammanhanget så är jag tacksam för besked om detta så att jag skyndsamt kan ta bort bilden från sidan.