Incal & Metabaronerna

Den chilenske filmskaparen Alejandro Jodorowsky har samarbetat med flera olika illustratörer i produktionen av högklassiga sci-fi-serier sedan 1980-talet. Hans berättelser om Incal(-en) och Metabaronerna brukar hållas fram som framstående exempel på så kallad alternativ eller oberoende (europeisk) seriekonst. Berättelserna är också två exempel på fantastiskt illustrerad science fiction. Trots samma upphovsman och universum (det så kallade “Jodo-verse”) så har berättelserna ramats in med olika visuella stilar av Jean “Moebius” Giraud respektive Juan Gimenez.

Jodorowskys sci fi-serier ges i Europa ut av förlaget Humanoids, men Incal och Metabaronerna har också licensierats till andra förlag, inte minst för publicering i Metal Hurlants dottertidningar (bland andra Tung Metall). Berättelserna om Metabaronerna har i svensk översättning getts ut av Albumförlaget.

Incal. 1981-1988.

Efter ett antal egensinniga filmer under 1960- och 70-talet (som El Topo och The Holy Mountain) samlade sig Jodorowsky för ett stort projekt inom science fiction: filmatiseringen av Frank Herberts rymd-epos Dune (1965). För att skapa filmens bildmanus anlitade Jodorowsky den franske tecknaren Jean “Moebius” Giraud. Projektet strandade dock på grund av bristande finansiering.

Jodorowsky valde dock att samarbeta med Moebius igen. Resultatet blev sci fi-äventyret om John Difool och den samling udda karaktärer som mer eller mindre ofrivilligt hamnar i skeenden som rör den mystiska “Incalen”. Serien inleds som ett mer traditionellt äventyr men utvecklar sig snart till en berättelse med också metafysiska, samhällskritiska och existentiella aspekter. Serien publicerades ursprungligen i Metal Hurlant men har därutöver publicerats i ett flertal album-utgåvor och samlingsvolymer.

Metabaronerna. 1992-2004.

En viktig karaktär i Incal är krigaren Metabaronen. Jodorowsky har tillsammans med den argentinske illustratören Juan Gimenez skapat en till Incalen relaterad, men helt fristående, serie berättelser som beskriver Metabaronens ursprung och strävanden. En ättekrönika som bearbetar frågor om ursprung, plikt, ideal och arv över generationer. Berättelserna omfattar 8 seriealbum med tillika 8 karaktärer i Metabaronernas historia. (Under 2000-talet har ytterligare berättelser tillkommit, då med andra illustratörer.)

Vänligen observera att jag på intet sätt gör anspråk på upphovsrätt till de omslag som finns avbildade här. Om någon upphovsrättslig ägare anser att bilden inte bör förekomma i sammanhanget så är jag tacksam för besked om detta så att jag skyndsamt kan ta bort bilden från sidan.