Incalen & Metabaronerna

Den chilenske filmskaparen Alejandro Jodorowsky har sedan 1980-talet samarbetat med flera olika illustratörer i produktionen av högklassiga sci-fi-serier. Hans berättelser om Incalen och Metabaronerna brukar hållas fram som framstående alternativa eller “vuxna” serier. Berättelserna är omtalade för sina kvalitativa illustrationer, där Jean “Moebius” Giraud och Juan Gimenez (senare även andra illustratörer) har ramat in serierna med olika visuella stilar.

Serierna ges ut av förlaget Humanoids, men Incalen har också getts ut av andra förlag, inte minst i Metal Hurlants efterföljare (bland andra Tung Metall).

Incalen. 1981-1988.

Efter ett antal egensinniga filmer under 1960- och 70-talet (som El Topo och The Holy Mountain) inledde Jodorowsky ett stort projekt inom science fiction: filmatiseringen av Frank Herberts rymd-epos Dune (1965). För att skapa filmens bildmanus anlitade Jodorowsky den franske tecknaren Jean “Moebius” Giraud. Projektet strandade på grund av bristande finansiering, men blev startskottet för ett fortsatt samarbete mellan de två.

Resultatet blev sci fi-äventyret om John Difool och den samling udda karaktärer som mer eller mindre ofrivilligt hamnar i skeenden som rör den mystiska “Incalen”. Serien inleds som ett mer traditionellt äventyr men utvecklar sig snart till en berättelse med metafysiska, samhällskritiska och existentiella inslag. Serien publicerades ursprungligen i Metal Hurlant men har därutöver publicerats i ett flertal album-utgåvor och samlingsvolymer. Ytterligare berättelser har senare tillkommit om John Difool och Incalen.

Metabaronerna. 1992-2004.

En viktig karaktär i Incalen är krigaren Metabaronen. Jodorowsky har tillsammans med den argentinske illustratören Juan Gimenez skapat en till Incalen relaterad, men helt fristående, serie berättelser som beskriver Metabaronens ursprung och strävanden. En ättekrönika som bearbetar frågor om ursprung, plikt, ideal och arv över generationer. Berättelserna omfattar 8 seriealbum med tillika 8 framstående karaktärer i Metabaronernas historia. Seriealbumen om Metabaronerna har i svensk översättning getts ut av Albumförlaget.

Metabaronen. 2018-2020.

Under 2000-talet har ytterligare berättelser som utspelar sig i Jodorowskys serie-universum (ibland omtalat som “Jodo-verse”) publicerats av förlaget Humanoids. Jodorowsky har (pga sin ålder) i varierande omfattning varit engagerad i dessa berättelser och de har ofta skrivits tillsammans med andra manusförfattare, därtill med olika illustratörer. Sedan 2018 har en serie album berättat om den siste Metabaronens fortsatta strävanden och äventyr.

Relaterat

 

Vänligen observera att jag på intet sätt gör anspråk på upphovsrätt till de omslag som finns avbildade här. Om någon upphovsrättslig ägare anser att bilden inte bör förekomma i sammanhanget så är jag tacksam för besked om detta så att jag skyndsamt kan ta bort bilden från sidan.