Tung metall

I mitten av 1970-talet etablerades den franska tidningen Métal Hurlant som en plattform för nyskapande och radikala serier inom fantasy och science fiction. Innehållet producerades av ett avantgarde europeiska och amerikanska serieskapare som Enki Bilal, Philippe Caza, Yves Challand, Richard Corben, Philippe Druillet, Juan Gimenez, Alexandro Jodorowsky och Jean ‘Moebius’ Giraud med flera andra. Tidningen fick snart flera efterföljare, bland annat den tyska Schwermetall och Heavy Metal i USA.

Här nedan visas de både spektakulära och spekulativa omslagen till titlarna för de svenska efterföljarna Pulserande Metal, Tung Metall och 2000+.

 

Pulserande Metal 1984

Den första tidningen med ambition att sprida kvalitetsserierna från Métal Hurlant till en svensk publik var Pulserande Metal. Tidningen hann bara ge ut fyra nummer innan den abrupt lades ned efter att en av utgivarna avlidit.

Tung Metall 1986 – 1990

Pulserande Metal fick 1986 en efterföljare i tidningen Tung Metall. Förlaget RSR Epix hade tidigare gett ut brokiga titlar med smala underground-serier och ville nu satsa på en tidning med kvalitetsserier inom science fiction. Epix förde en turbulent tillvaro med byten av tryckerier, debatter med Tidsam/Presam om distributionsvillkoren för mindre utgivare, och åtalades 1989 för olaga våldsskildring gällande innehållet i en av förlagets andra tidningar: POX. Förlaget friades i domstol men rådande moralpanik innebar att förlagets tidningar bojkottades av några större butikskedjor, med stora ekonomiska svårigheter som följd. Tung Metall hölls vid liv fram till 1990.

 

Tung Metall 1986

Tung Metall 1987

Tung Metall 1988

Tung Metall 1989

Tung Metall 1990

2000+ 1991 – 1992

Ett sista försök av Epix att ge ut en tidning med fantasy och science fiction-serier var 2000+. Tidningens innehåll var en genremässig blandning av vad förlaget erbjudit i tidningarna Casablanca, Maxx och Tung Metall samt med innehåll ur den engelska tidningen 2000 AD.

 

2000+ 1991

2000+ 1992

 

Vänligen observera att jag på intet sätt gör anspråk på upphovsrätt till de omslag som finns avbildade här. Om någon upphovsrättslig ägare anser att bilden inte bör förekomma i sammanhanget så är jag tacksam för besked om detta så att jag skyndsamt kan ta bort bilden från sidan.